رئیس پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها تصریح کرد:

حضرت زینب سلام‌الله‌علیها؛ الگوی تبیین حقیقت و افشای ظلم

شریعت ناصری

استاد جامعه الزهرا (س) در رابطه با الگوگیری حلقه‌های میانی از حضرت زینب (س) گفت: حضرت زینب (س) بعد از واقعه عاشورا نمونه کاملی از تبیین حقیقت، افشای ظلم و بیدارسازی وجدان‌های آزاده در سطح جامعه هستند که بدون ترس و لفافه گویی به صورت صریح موضع گیری کردند.

به گزارش روابط عمومی، خانم زهره شریعت ناصری با اشاره به آیه ۱۲۵ سوره نحل «ادْعُ إِلَیٰ سَبِیلِ رَبِّکَ بِالْحِکْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ ۖ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ ۚ إِنَّ رَبَّکَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَنْ ضَلَّ عَنْ سَبِیلِهِ ۖ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِینَ؛ [مردم را] با حکمت و اندرز نیکو به راه پروردگارت دعوت کن، و با آنان به نیکوترین شیوه به بحث بپرداز، یقیناً پروردگارت به کسانی که از راه او گمراه شده‌اند و نیز به راه یافتگان داناتر است» عنوان کرد: جهاد تبیین مسئولیت دینی مستمر است که در آن محتوا (بیان حقیقت) و روش، حائز اهمیت است. خداوند نیز در آیه ۱۲۵ سوره نحل روش را بِالْحِکْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ بیان می‌کند.

وی با اشاره به اینکه بر اساس آیات قرآن کتمان حق و سکوت در برابر تحریف‌ها مخالف جهاد تبیین است، افزود: رهبر معظم انقلاب حلقه‌های میانی را بخش مهمی در فرایند انتقال اندیشه‌ها، ارزش‌ها و دستورات نظام اسلامی از سطح رهبری به عموم مردم دانسته‌اند.

رئیس پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا (س) در تعریف حلقه‌های میانی گفت: حلقه‌های میانی به نهادها، مؤسسات، گروه‌ها و افرادی مانند اساتید حوزه و دانشگاه، مسئولان اجرائی، نهادها فرهنگی، روحانیون و... گفته می‌شود که رابط میان رهبری و مردم هستند و مهم‌ترین وظیفه آن‌ها آگاهی بخشی (جهاد تبیین) است. این افراد سیاست‌های کلان نظام را با روش مناسب برای مردم تبیین می‌کنند.

وظایف حلقه های میانی

وی در رابطه با وظایف حلقه‌های میانی اظهار کرد: حلقه‌های میانی نقش محوری و تعیین کننده در جهاد تبیین که یکی از سیاست‌ها جمهوری اسلامی است، دارند. رهبر معظم انقلاب همواره تاکید کردند که حلقه‌های میانی باید روشن گر، آگاهی بخش و توانمند ساز باشند و بتوانند مردمی با بصیرت در مسیر انقلاب تربیت کنند.

شریعت ناصری، جلوگیری از انحراف و تحریف را دومین وظیفه دانست و گفت: گاهی ضعف یا انحراف در حلقه‌های میانی سبب می‌شود که پیام اصلی نظام یا رهبر معظم انقلاب به درستی تبیین نشود؛ البته گاهی انحراف توسط دشمنان داخلی و خارجی رخ می‌دهد که باز هم حلقه‌های میانی وظیفه دارند حقایق و آنچه تحریف شده است را به زبانی ساده برای مردم تفهیم و تبیین کنند.

رئیس پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا (س) با اشاره به نقش حلقه‌های میانی در پیشرفت کشور بیان کرد: اساتید حوزه و دانشگاه، نخبگان علمی، تشکل‌های مردمی و دولت و مجلس می‌توانند تأثیر زیادی در پیشرفت کشور داشته باشند و به عنوان پل ارتباطی نقش ایفا کنند.

وی ادامه داد: این افراد می‌توانند گفتمان رهبر معظم انقلاب را به محتوای قابل فهم برای عموم مردم تبدیل کنند؛ زیرا رهبر معظم انقلاب اصول و خطوط اصلی نظام را بیان می‌کنند که ممکن است عبارت و مسائلی از آن برای عموم مردم قابل فهم نباشد و حلقه‌های میانی باید این مفاهیم را به زبان ساده و جذاب و متناسب با افراد تبیین کنند.

استاد جامعه الزهرا(س) مقابله با جنگ روانی و شبه افکنی را دیگر وظیفه حلقه‌های میانی دانست و افزود: دشمنان با تولید شایعات و تحریف تلاش می‌کنند اعتماد عمومی را تضعیف کنند که به جنگ نرم و شناختی شناخته می‌شود. تحلیلگران حوزوی و دانشگاهی باید در این زمینه رفع شبهه کنند.

وی با اشاره به اینکه تولید محتوای هنری توسط هنرمندان از وظایف حلقه‌های میانی است، بیان کرد: نخبگان می‌توانند با برگزاری دوره‌ها، نگارش مقالات، ایجاد تشکل‌ها و... زمینه ساز آشنایی و ارتباط نیروهای جوان با خطوط کلی نظام شوند.

شریعت ناصری با بیان اینکه حلقه‌های میانی سربازان نامرئی جبهه فرهنگی هستند و اگر به درستی عمل کنند همه جامعه در برابر جنگ نرم و شناختی مصون می‌شود، اظهار کرد: خلاقیت در حلقه‌های میانی بسیار مهم است؛ نباید رسالت حلقه‌های میانی در مباحثی خشک و سیاسی خلاصه شود زیرا کارهای کلیشه‌ای سودمند نخواهند بود.

وی در رابطه با الگوگیری حلقه‌های میانی از حضرت زینب (س) گفت: حضرت زینب (س) بعد از واقعه عاشورا نمونه کاملی از تبیین حقیقت، افشای ظلم و بیدارسازی وجدان‌های آزاده در سطح جامعه هستند که حلقه‌های میانی می‌توانند به صورت مستقیم و غیرمستقیم الگو بگیرند.

رئیس پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا (س) ادامه داد: هر یک از خطبه‌های حضرت زینب (س) در کوفه و شام متناسب با مخاطب بوده است. حضرت زینب (س) در این خطبه‌ها تبیین حقیقت، افشای تحریف را بر عهده می‌گیرند. بدون ترس و لفافه گویی به صورت صریح موضع گیری می‌کنند و حکومت یزید را رسوا می‌سازند.

وی اضافه کرد: حلقه‌های میانی باید بدون ترس و لفافه گویی عمل کنند برای مثال نگاه رهبر معظم انقلاب را درباره مسائل مختلف مانند مذاکره می‌دانیم اما برخی از افراد تحریف، تأویل یا ناقص بیان می‌کنند؛ در حالی که حضرت زینب علیهاالسلام می‌آموزد با وجود فشارهای سیاسی و امنیتی هم نباید سکوت و مصلحت اندیشی نابه جا داشته باشیم و باید متناسب با شرایط و اهمیت مسائل موضع گیری کنیم.

تحلیل رفتار حضرت زینب (س) در مواجه با دشمن

شریعت ناصری با بیان اینکه خطاب قرار دادن مستقیم مردم و مسئولان، دیگر درسی است که می‌توان از خطبه‌های حضرت زینب سلام‌الله‌علیها گرفت، گفت: حضرت زینب سلام‌الله‌علیها در خطبه کوفه که در جمع مردمی بوده است که به پیمان شکنی معروف بودند از روش عاطفی و احساسی استفاده می‌کنند و مستقیم آنها را مورد خطاب قرار می‌دهند؛ در خطبه شام که مخاطب، سران و سفیران کشورها و رؤسای قبایل هستند با روش استدلالی خطبه می‌گویند.

وی ادامه داد: در این خطبه حضرت زینب سلام‌الله‌علیها با وجود شکست ظاهری در نبرد نظامی از موضع اقتدار سخن می‌گویند که حیات امروز کربلا نتیجه این ایستادگی و موضع گیری است. ایشان در پاسخ به شعر خوانی یزید که به اجدادش می‌گوید نیستید که ببینید چه انتقامی از خاندان پیامبر (ص) گرفتم حضرت زینب (س) سرنوشت شوم یزید و سنت مهلت دادن به گنهکاران برای افزایش گناهانشان را یادآور می‌شود.

استاد جامعه الزهرا(س) بیان کرد: حضرت زینب سلام‌الله‌علیها در مجلس عبیدالله از روش‌های گوناگون شعر، گریه و مناظره استفاده می‌کند و بدون اجازه می‌نشیند و در پاسخ به تمسخر عبیدالله که می‌گوید دیدی که خدا با تو و برادرت چه کرد، می‌فرماید: «ما رایت الا جمیلا». این جمله به معنای این است که «مرگ در راه خدا زیبا است».

رسانه ها ابزاری برای جریان سازی

وی در رابطه با جایگاه رسانه در جریان سازی گفت: رسانه‌ها انواع مختلفی دارند. برخی از رسانه‌ها جریان سازی جزئی از عناصر اصلی ایجادشان بوده است که خبرگزاری حوزه از جمله آن‌ها است. بسیاری از خبرها و اتفاقاتی که در سطح جامعه رخ می‌دهد نتیجه موضع گیری حلقه‌های میانی است که در رسانه‌ها انعکاس داده شده است.

رئیس پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا (س) با تاکید بر اینکه شبکه سازی یکی از مهم‌ترین راهکارها برای ارتباط با اقشار مختلف مردم است، تصریح کرد: برای ارتباط با گروه‌های مختلف مردم باید پویایی در روش وجود داشته باشد و نباید به روش‌های سنتی اکتفا کرد.

وی یادآور شد: امروز جنگ تحمیلی ۱۲ روزه فرصتی برای ارتباط با نسل جوان مهیا کرده است، زیرا بسیاری از جوانان که از فضای دغدغه مندی نظام فاصله گرفته بودند امروز آگاه شدند و میدان آمدند. باید گروه‌های مختلف را بشناسیم و متناسب با آن‌ها از روش‌های مختلف استفاده کنیم.

شریعت ناصری با تاکید بر اهمیت ایجاد امیدواری در جامعه بیان کرد: حضرت زینب سلام‌الله‌علیها در شرایط سخت امیدوار بودند و امروز رهبر معظم انقلاب مدظله العالی نسبت به ترویج امید در جامعه تاکید دارند. امروز برخی از جوانان به خاطر القائات فضای مجازی به آینده، امیدوار نیستند؛ بنابراین تولید برنامه‌های امیدآفرین و انگیزه بخش در رسانه ملی، بسیار کاربردی است.

وی گفت: در شرایط عادی شاید برخی از مردم نسبت به مسائلی بی تفاوت باشند، اما وقتی اتفاق می‌افتد، همه به هم نزدیک می‌شوند. مردمی که عقل و احساس را با هم دارند، برای ارتباط با آن‌ها باید از هر دو روش عقل و احساس استفاده کرد.

تصویر خبر

مطالب مرتبط :

اشتراک گذاری:

نظرات

نظری هنوز ارسال نشده است

ارسال نظر

ارتباط با جامعة الزهرا(س)

  • نشانی: قم، سالاریه، بلوار بوعلی
  • مرکز تلفن: ۳۲۱۱۲۰۰۰
  • دورنگار: ۳۲۹۲۵۱۱۰
  • صندوق پستی: ۳۷۱۸۵۳۴۹۳
  • کد پستی: ۳۷۱۶۹۱۶۶۴۵