گفتگوی اختصاصی با حجت الاسلام دکتر انصاری؛

نگاه مثبت به خداوند سلامت روانی را در پی دارد

حجت الاسلام و المسلمین انصاری

حجت الاسلام انصاری گفت: اگر ما مسأله ویروس کرونا را بیش از حد برای خود بزرگ کنیم هورمون کورتیزول در بدن ما بیشتر ترشح می‌شود و در نتیجه سیستم ایمنی بدن ضعیف می‌شود.

به گزارش روابط عمومی و بین الملل، اضطراب می‌تواند بر رفتار ما اثر بگذارد و رفتار نیز خود ممکن است باعث بیماری یا تشدید وضعیت بیمار شود. تغییرات رفتاری ناشی از موقعیت‌های اضطراب آور، شرایط را برای همه اعضای خانواده ناسالم می‌کند، از جمله به‌صورت ایجاد بی نظمی در وعده‌های غذا و ساعت خواب.

در شرایط اضطرابی، فرد به گونه‌ای عمل می‌کند که احتمال ابتلا به بیماری یا آسیب‌دیدگی در وی افزایش می‌یابد. بنابراین، اگر نگرانی ما درباره چیزی هست که خارج از کنترل ما است یا درباره آینده‌ای که هنوز نیامده و نمی‌شود کاری برای آن انجام داد، درگیر اضطراب هستیم.

اضطراب باعث می‌شود افراد به طور مکرر پیام‌های اشتباه و نادرست برای هم ارسال کنند در حالی که دستورالعمل‌های درست و مؤثر نادیده گرفته می‌شوند، در این زمینه با حجت الاسلام  والمسلمین دکتر حسن انصاری پزشک و روانشناس و رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی هدی گفتگویی انجام دادیم که مشروح آن را تقدیم خوانندگان محترم می‌کنیم:
 ـ تأثیر نگرانی افراطی بر جسم و روان ما چیست؟ همچنین نگرانی افراطی چه رابطه‌ای با سیستم ایمنی بدن دارد؟

وقتی با یک مشکلی مواجه می‌شویم مثلاً ترس ابتلا به ویروس کرونا مشکل ما است؛ دو روش مقابله داریم؛ یکبار ما مشکل را به اندازه می‌بینیم آن موقع واکنش‌های ذهنی و روانی ما هم به اندازه است و افراطی نیست اما اگر ما آن مسئله و مشکل را بزرگتر از آنچه که هست می‌بینیم آن موقع واکنش‌های ما افراطی خواهد بود.

هورمونی به نام کورتیزول وجود دارد که در بدن ترشح می‌شود، این هورمون، هورمون طبیعی استرس است و سیستم ایمنی بدن را کنترل می‌کند؛ این هورمون سیستم ایمنی بدن ما را فعال و تقویت می‌کند. اما وقتی نگرانی افراطی پیدا می‌کنیم و دچار تشویش خاطر می‌شویم آنگاه در ذهن و در رفتارهای بهداشتی دچار یک افراطی می‌شویم این امر باعث می‌شود که هورمون کورتیزول از آن میزان طبیعی بیشتر ترشح می‌شود؛ وقتی این هورمون بیش از حد طبیعی ترشح شد، به جای اینکه سیستم ایمنی بدن را تقویت کند بر عکس سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند.

اگر این هورمون در اثر نگرانی‌های افراطی بیشتر ترشح شود، سلول‌های مغز ما حساس می‌شود و ما زودرنج می‌شویم و خود زودرنجی سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند.
 ـ راهکارهای لازم در زمینه کنترل استرس را بی زحمت بیان فرمایید؟

سعی کنیم اطلاعاتی که می‌خواهیم در مورد این ویروس و عوارض آن کسب کنیم فقط از طریق رسانه‌های معتبر کسب کنیم و همچنین به اندازه دنبال این اطلاعات باشیم، نه اینکه از صبح تا شب پای تلویزیون بوده و بخواهیم تمام اطلاعات را در این زمینه کسب کنیم؛ اطلاعات زیادی سلول‌های مغز ما را حساس می‌کند و میزان کورتیزول خون را بیشتر می‌کند و زیادی آن استرس ایجاد کرده و سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کند.
ـ رفتارهای بهداشتی که در این زمینه باید انجام بدهیم به چه میزان بوده و احتیاط بیش از حد در این زمینه چه آسیب‌هایی دارد؟

رفتارهای بهداشتی ما باید به اندازه باشد، یعنی سعی کنیم در زمینه رفتارهای بهداشتی متعادل باشیم؛ اگر رفتار به اندازه باشد تأثیر مثبت دارد بعضی‌ها اینجا می گویند باید احتیاط کنیم، و بارها بارها وسائل منزل را ضد عفونی می کنند؛ این احتیاط به ضرر ما تمام می‌شود به خاطر اینکه سیستم روانی ما را حساس می‌کند ما باید به همان میزانی که مسئولان بهداشت می گویند، مسائل بهداشتی را رعایت کنیم.
 ـ توکل بر خدا و نگاه مثبت به خداوند چه آثاری در برخورد با مشکلات مخصوصاً با این بیماری دارد؟

ما باید اعتقاد به این داشته باشیم که خداوند متعال حافظ و نگهبان ما است و کار از دست خدا خارج نیست و این عالم مدیر و مدبر دارد، پس سعی کنیم نگاه‌مان را به خداوند متعال مثبت کنیم. ما در روایات هم داریم که خداوند در گمان و ظن بنده‌اش است، اگر نگاه ما به خداوند مثبت بود بیشتر مورد لطف و عنایت خداوند قرار می‌گیریم.
 ـ از دیدگاه روانشناسی نگاه مثبت به امور چه آثاری در جسم و روان انسان می‌گذارد؟

در روانشناسی ثابت شده هر چه نگاه ما به امور و واقعیت‌های پیرامون خود مثبت‌تر باشد سلامت روانی و آرامش ما بیشتر است پس سعی کنیم نگاه خود را به خدا مثبت کرده و خدا را دلسوزترین و مهربان‌ترین و محافظت کننده ترین فرد برای خود و خانواده‌مان بدانیم و در کنارش هم اصول بهداشتی را رعایت کنیم.

منبع: پایگاه تخصصی وسائل

دریافت تصویر خبر

 

مطالب مرتبط :

اشتراک گذاری:

نظرات

نظری هنوز ارسال نشده است

ارسال نظر

ارتباط با جامعة الزهرا(س)

  • نشانی: قم، سالاریه، بلوار بوعلی
  • مرکز تلفن: ۳۲۱۱۲۰۰۰
  • دورنگار: ۳۲۹۲۵۱۱۰
  • صندوق پستی: ۳۷۱۸۵۳۴۹۳
  • کد پستی: ۳۷۱۶۹۱۶۶۵۱